Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Blinds: Voordelen & nadelen

Er zijn heel wat soorten en types zonnewering, omdat het ene altijd wel enkele voor- en nadelen heeft ten opzichte van een ander type zonnewering. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van de blinds. De zonnewering waar je hier al meer over kon lezen.

 

Voordelen blinds

1. Blinds geven een upgrade aan je interieur. Als je voorheen gordijnen had, dan zal je zien dat blinds makkelijker te hanteren zijn. Door te kiezen voor blinds in plaats van gordijnen, maak je je ruimte visueel groter.

2. Nog een voordeel ten opzichte van een gordijn is dat je met blinds ook de mogelijkheid hebt om de kamer slechts gedeeltelijk te verduisteren. Word je bijvoorbeeld geplaagd door felle zonnestralen, maar wil je niet dat de kamer meteen helemaal donker is? Dan kan je de blinds gewoon een beetje toedraaien.

3. Blinds zijn een goedkopere vorm van zonnewering. Het klopt dat dit natuurlijk afhangt van de wensen die je stelt, maar over het algemeen zullen blinds heel wat goedkoper zijn dan bijvoorbeeld rolluiken, zonneschermen of screens.

4. Enorm veel keuze is een voordeel die je absoluut niet mag vergeten. In het vorige artikel over blinds gaven we je al (enkele!) van de vele types blinds. Naast deze keuze heb je ook nog eens een onwaarschijnlijk grote keuze aan materialen (hout, stof, plastic, composietmaterialen, metalen, …) én dan heb je ook nog eens de keuze om heel wat kleuren te kiezen. Om het helemaal af te maken kun je ook nog eens kiezen voor allerlei opties zoals bijvoorbeeld automatisering.

 

Nadelen blinds

1. De meeste zonnewering biedt ook isolatie. Doordat blinds niet uit één geheel zijn gemaakt, maar uit verschillende lamellen bieden blinds zo goed als geen isolatie. Als je ramen dus niet geïsoleerd zijn, of geen hoogrendementsglas als glas hebben, dan zal de warmte nog steeds makkelijk kunnen ontsnappen.

2. Dit is eerder een kwestie van smaak, maar de meerderheid van de mensen vinden blinds geen gezellige vorm van zonnewering. Blinds worden onvermijdelijk vereenzelvigd met saaie kantoorruimtes. Echter is dit natuurlijk niet altijd het geval! Door voor houten blinds, of faux hout, te kiezen wordt de ruimte al meteen stukken gezelliger!

3. Een nadeel van horizontale blinds is dat ze redelijk wat stof opvangen en dat je ze dus regelmatig moet afstoffen. Kies je voor verticale blinds, dan heb je dit probleem niet meer.

 

Voordelen en nadelen materiaalkeuze

Er zijn te veel materialen waarin je blinds kan bestellen. Het zou dan ook onjuist zijn om alleen de algemene voordelen en nadelen van blinds te geven. Ieder materiaal brengt immers ook enkele plus- en minpunten met zich mee!

 

Houten blinds

Het grote voordeel van een shutter uit hout is dat ze enorm gezellig zijn. Als ze worden gesloten heb je een muur van hout als afsluiting. En hout, dat geeft altijd een gezellig, natuurlijk gevoel. Nog een pluspunt aan hout is dat ze erg duurzaam zijn. Lamellen uit hout kunnen een leven lang mee gaan als je er voorzichtig mee omspringt.

Erg handig om te weten -zeker voor blinds die een grotere oppervlakte innemen- is dat blinds uit hout het lichtste materiaal zijn waaruit je kan kiezen. Iets minder leuk aan hout is dat het vrij breekbaar is. Let dus op dat je zo’n dunne houten lamel niet per ongeluk breekt bij het afstoffen. Af en toe kan het natuurlijk ook gebeuren dat er een scheurtje in het hout komt.

Houten lamellen in een vochtige omgeving plaatsen is ook iets dat je best vermijdt. Door een te hoge vochtigheid zal het hout immers gaan opzwellen, kromtrekken en uiteindelijk gaan rotten.

 

Faux houten blinds

Een composietmateriaal uit hout en plastic, faux hout, is erg populair voor blinds. Het ziet er tegenwoordig net uit zoals een shutter uit hout, en het heeft dezelfde kwaliteiten! Daarbij is het ook veel goedkoper dan zijn houten variant. Net zoals hout zijn ook faux houten blinds erg licht, geven ze een mooie, huiselijke en natuurlijke toets aan je interieur en zijn ze heel duurzaam.

Ze zijn misschien zelfs nog duurzamer dan hout zelf! Ze zijn minder breekbaar en scheurtjes zullen in dit samengestelde materiaal ook niet zo gauw ontstaan. Voor alle milieuvriendelijke mensen onder ons is dit materiaal het milieuvriendelijkste van alle materialen waaruit blinds worden gemaakt. Doordat faux houten blinds meestal worden gemaakt uit gerecycleerd hout is dit een logisch gevolg.

Minder aangenaam aan faux hout is dat het natuurlijk om een replica van hout gaat. Hoewel je tegenwoordig dit materiaal niet meer kan onderscheiden van echt hout, stoot het sommige mensen nog steeds op de borst. Als je wilt dat je faux houten blinds hun ‘echte’ uitstraling behouden, kan je slechts kiezen voor enkele standaardkleuren waarin hout ook voorkomen.

Het grootste nadeel blijft wel dat kiezen voor grote blinds problematisch wordt, aangezien je maar tot een bepaalde grootte kan gaan als je kiest voor faux houten blinds. Anders moeten ze worden gesplitst.

 

Plastic blinds

De zwaarste blinds in het gamma blijven erg populair. Dat komt natuurlijk door hun goedkope prijskaartje, de massa’s kleuren waaruit je kan kiezen en daarbij ook de duurzaamheid. Een shutter uit plastic breekt immers niet zo snel en over een bepaalde tijdsperiode ontstaan er ook geen scheurtjes, waardoor een blind uit plastic een van de duurzamere materialen blijft.

Plastic blijft wel een onnatuurlijke uitstraling geven, waardoor niet alle mensen zo dol zijn op dit materiaal.

 

Metalen blinds

Qua duurzaamheid is een shutter uit een metaal absoluut de beste keuze. Praktisch onmogelijk te breken, en gegarandeerd blijven de lamellen een leven lang meegaan. Dit materiaal is helaas weer iets zwaarder en duurder dan de meeste andere materialen. Net zoals bij plastic heb je bij aluminium blinds ook een erg aanbod aan kleuren.

 

Blinds van stof

Een shutter uit stof kan niet worden toegepast bij horizontale blinds, enkel bij verticale zonnewering. Het voordeel van stof is dat ze zeker en vast de gezelligste uitstraling hebben, en dus een must zijn voor wie een gezellige woning wilt.

Voordelen van verticale zonnewering ten opzichte van horizontale zonnewering zijn dat ze minder afstofwerk nodig hebben, ideaal zijn te gebruiken bij schuifdeuren en schuifpuien en dat ze veel eenvoudiger te vervangen zijn.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers