Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Blinds

Een andere vorm van verticale zonnewering is de blinds. Het verschil met de rolluik is dat een blind langs de binnenzijde van de woning wordt geplaatst en dat ze minder vast aan het raam hangt.

Een blind wordt gemaakt uit verschillende verticale of horizontale lamellen uit materialen zoals plastic, hout en metaal. Deze lamellen worden bij elkaar gehouden met behulp van koordjes die door de lamellen heen lopen. Via een trektouwtje aan de zijkant van de zonwering kan je de lamellen open zetten, sluiten of de blind volledig naar boven (of onder) optrekken.

In het onderstaande artikel bespreken we de mogelijkheden die je hebt met blinds.

 

Soorten blinds

Er zijn twee types van deze zonnewering. De kant-en-klare blinds en de op maat gemaakte blinds. De naam van beide types zonnewering zegt meteen alles over wat het verschil tussen de twee is.

De klant en klare blinds zijn gemaakt om naadloos op een bepaald venster te passen. De kant en klare types zijn blinds die voor de meest voorkomende maten van ramen worden gemaakt. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om deze kant en klare zonnewering ‘op maat’ te knippen. Daarnaast heb je ook nog de onderverdeling tussen de perzische, venetiaanse, verticale en romeinse blinds.

De meest voorkomende, gewone blinds zijn de perzische blinds. Deze blinds bestaan uit horizontale lamellen die boven elkaar worden gehangen met koordjes aan de linker- en rechterzijde. Deze lamellen komen voor in vinyl of een metaal. Met behulp van een trekkoordje kan je de lamellen helemaal openen of sluiten. Met behulp van een (meestal uit plastic) draaibuisje kan je de lamellen sluiten zodat de zon helemaal wordt buitengesloten. Natuurlijk kan je ook gewoon draaien totdat de zon je niet meer hindert, maar zodat je toch nog steeds zonlicht binnenkrijgt.

De venetiaanse blinds zijn heel gelijkaardig aan de perzische blinds. Ze kunnen iets meer draaien (tot 180°) en zijn op een iets andere manier aan elkaar bevestigd. Doordat de draaibaarheid groter is, kunnen de lamellen beter op elkaar aansluiten waardoor je de zon helemaal kan buitensluiten. Je kan de lamellen zowel aan de voorkant als de achterkant over elkaar laten sluiten.

Een veel groter verschil zal je vinden bij de verticale blinds. Dit keer zijn de lamellen niet horizontaal op elkaar gestapeld, maar hangen ze verticaal naar beneden. De verticale blinds worden voornamelijk gebruikt bij deuren, schuifdeuren of schuifpuien. Deze blinds zijn makkelijker te gebruiken doordat ze lichter zijn, maar ze vangen wel meer stof op.

De romeinse blinds zijn gemaakt uit een doorlopende stof. Als ze helemaal naar beneden hangen, is het dan ook één mooi geheel. Als ze worden omhoog getrokken overlappen ze mooi op elkaar. Deze blinds kunnen niet worden opgehangen in kamers met een hoge temperatuur of in kamers met een hoge vochtigheidsgraad. Andere types zijn jaloezieën, brise soleils, honinggraat blinds en plisses. Afbeeldingen van deze blinds vind je hieronder terug.

 

Blinds materialen

Een ander onderscheid kan je maken tussen de materialen waaruit blinds worden gemaakt. De meest gebruikte materialen zijn stof, plastic (polyester), hout en faux hout (een combinatie van plastic met hout). De meeste materialen kunnen bij elk type blind worden toegepast. Hout is een materiaal die meestal alleen wordt gebruikt bij venetiaanse blinds.

Deze verticale of horizontale zonnewering vergelijken met andere zonwering kan je doen door het volgende formulier in te vullen. Kies verticale zonnewering (voor ramen).

 

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers