Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Overkappingen

Je las wellicht al wat meer over de verschillende overkappingen als je dit artikel ook leest. Ieder type overkapping heeft zijn eigen voordelen en nadelen, maar uiteraard hebben ze ook enkele gemeenschappelijke plus- en minpunten. In dit artikel hebben we de meest voorkomende sterktes en zwaktes van de overkappingen waarover we het op ‘Zonne-wering.be’ hebben samengevoegd in een handige checklist.

 

Gemeenschappelijke voordelen

– 1. Hét gemeenschappelijke voordeel van alle overkappingen is uiteraard de zonnewering die zij bieden. Voor welke overkapping je ook kiest: ze bieden allemaal een schaduwrijke plek.

– 2. Naast zonnewering biedt een overkapping ookonderdak tegen andere weergrillen! Ook tegen hagel, sneeuw en regen zit je met de aankoop van een overkapping perfect.

– 3. Indien je je tuin nog niet hebt volgebouwd met allerlei bijgebouwen, dan moet je geen bouwaanvraag ingeven en daardoor ook geen architect inschakelen. Let wel op: dit is alleen het geval als je minder dan 30 vierkante meter aan bijgebouwen hebt staan in je tuin.

– 4. Door te kiezen voor een overkapping wordt je één met de natuur. Doordat er geen wand tussen jou en de natuur zit kan je altijd genieten van de rust van buitenaf, zonder daarbij last te krijgen van te veel zon.

– 5. Financieel is een overkapping zetten uiteraard ook aantrekkelijk. Het vergroot je huis en is daardoor een meerwaarde voor je woning!

 

Gemeenschappelijke nadelen

– 1. Er is goedkopere zonnewering dan voor een overkapping te kiezen. Overkappingen zijn massieve materialen en ze zijn daardoor duurder dan vele andere zonnewering.

– 2. Een tweede nadeel is natuurlijk dat overkappingen altijd aanwezig zijn. Een overkapping telkens afbreken wanneer het seizoen gedaan is zou onnodig werk en hoge kosten met zich meebrengen. Het ‘altijd aanwezig zijn’ stoort sommige mensen.

– 3. Eens je de 30 vierkante meter hebt volgebouwd is een vergunning voor een overkapping te zetten wel noodzakelijk.

 

Specifieke voordelen en nadelen

Een terrasoverkapping, prieel en pergola zijn in principe hetzelfde. Bepaalde varianten kan je tegen de gevel zetten, andere kan je dan weer eender waar in je tuin zetten.

Het voordeel van een losstaande overkapping is dat ze binnenshuis geen zonlicht afnemen. Bij een Overkapping die tegen de gevel leunt -of over het terras wordt gezet- is dit wel het geval… Ook een veranda is een overkapping en doet uitstekend dienst als zonnewering!

Het nadeel van een veranda is dat de band met de natuur wordt vermindert door de wand die tussen jou en buitenaf wordt geschept. Een tweede zwakte is uiteraard het enorme prijsverschil tussen een veranda en andere overkappingen. Dit is hoofdzakelijk door het verschil in constructie, isolatiemateriaal en een meerprijs voor meer materialen.

Het grote voordeel van een veranda is dat het een lichtparadijs hebt als je met veel glas werkt en natuurlijk ook dat de veranda altijd bruikbaar is. Zomer of winter.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers