Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Zonwering buiten

Niets aangenamer dan een koele woning op een bloedhete dag. Of een schaduwrijke ruimte als de zon buiten ongenadig schijnt. Met zonwering buiten geniet je ook in hartje zomer van een groot leefcomfort. Maar welke vormen van buitenzonwering bestaan er allemaal? In dit artikel vind je een handig overzicht van de verschillende mogelijkheden en hun prijzen.

Ga snel naar:

1. Screens
2. Rolluiken
3. Buitenjaloezieën
4. Knikarmschermen
5. Uitvalschermen
6. Markiezen
7. Raamluiken

Conclusie: welke buitenzonwering kiezen?offertes aanvragen

 

Waarom kiezen voor zonwering buiten?

Met zonwering hou je de hitte buiten, verlaag je je energiefactuur, vermijd je verblinding, heb je meer privacy, … Maar kies je nu best voor zonwering binnen of buiten? Dat laatste is duidelijk de beste optie. Zonwering aan het raam buiten houdt namelijk niet alleen het zonlicht zelf tegen, maar ook de warmte van het zonlicht. De zon kan niet aan je ramen, waardoor er geen broeikaseffect mogelijk is tussen het glas en je gordijnen, lamellen, enz. Daardoor houdt buitenzonwering maar liefst 85 à 90% van de zonnewarmte buiten, tegenover slechts 35 à 65% bij binnenzonwering.

 

1. Screens

zonwering-buiten

Screens bestaan uit een screendoek (van acryl of een combinatie tussen glasvezel en polyestervezels) dat vlak naast je raam tussen 2 geleiders naar beneden glijdt. Deze vorm van verticale zonwering is altijd op maat gemaakt. Je kan je screen(s) dus perfect afstemmen op jouw persoonlijke behoeftes en smaak. Zo is het mogelijk om de kleur van de kast en de geleiders (aluminium of PVC) en de doeken te kiezen die het beste past bij je gevel en ramen. En dat is niet alles… Je kan de screens bedienen met een schakelaar, afstandsbediening of zelfs je smartphone.

Voordelen: zonnescreens buiten zijn windvast en zeer onderhoudsvriendelijk, ze houden insecten buiten en beschermen je interieur tegen schadelijke uv-stralen. En dat is niet alles… Met een screen heb je geen inkijk van buiten, maar binnen behoud je wel het uitzicht naar buiten.

Prijs: vanaf 750 euro voor een screen van 2m breed en 2,5m hoog (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Rolluiken

buitenzonwering

Met rolluiken (in PVC, aluminium of hout) bepaal jij zelf hoeveel licht je binnenlaat in je woning. Maak je het graag volledig donker of heb je liever gedempt licht? Je laat het rolluik gewoon neer tot op de gewenste hoogte.

Er bestaan drie manieren om rolluiken te bevestigen: voorzetrolluiken (makkelijk te monteren op bestaande ramen met kastje op de buitenmuur), inbouwrolluiken (kastje met rolluik ingewerkt aan binnenkant van de woning, vooral bij nieuwbouw) en opbouwrolluiken (raam en rolluik vormen bij plaatsing al 1 geheel).

Voordelen: rolluiken zijn zonwerend en energiebesparend. In de zomer blijft het koeler in huis en in de winter houden ze de warmte binnen en de koude buiten. Daarnaast bieden rolluiken je heel wat privacy en ook een lichte vorm van bescherming tegen inbrekers.

Prijs: vanaf 90 euro per m² voor een manueel inbouwrolluik in PVC, 150 euro per m² voor een manueel voorzetrolluik in PVC en 250 euro per m² voor een manueel opbouwrolluik in PVC (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Buitenjaloezieën

buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën worden ook ‘externe blinds’ genoemd. Het gaat om lamellen in aluminium, PVC of hout die vlak naast je raam tussen 2 geleiders naar beneden glijden. Deze vorm van zonwering koppelt een grote functionaliteit aan een strak design. Buitenjaloezieën zijn dus niet alleen stijlvol, ze bieden ook een zeer effectieve bescherming tegen zonlicht en zonnewarmte. Door de kantelbare lamellen regel je zelf eenvoudig de ideale lichtinval en temperatuur in je woonst. Een ideaal systeem voor zowel particuliere woningen als kantoorgebouwen, horecazaken, bedrijfsruimtes, …

Voordelen: buitenjaloezieën zijn zeer windvast door de zijdelingse geleiders. Er bestaat ook een brede waaier aan lameltypes en montagemogelijkheden. Bovendien geniet je van een perfecte inkijkbescherming, terwijl jij van binnen nog naar buiten kan kijken. Ook op vlak van privacy zijn buitenjaloezieën dus een goede optie.

Prijs: vanaf 200 euro voor buitenjaloezieën van 1 tot 4 meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Knikarmschermen

knikarmscherm

Deze vorm van buitenzonwering dankt zijn naam aan de manier waarop de armen van de schermen naar binnen of buiten ‘knikken’. Wil je graag veel schaduw op je terras en tegelijk een vrije doorloop behouden? Dan zijn knikarmschermen een uitstekende keuze.

Een vakman monteert het knikarmscherm aan de gevel van je woning en de bediening kan zowel handmatig als elektrisch. Bovendien zijn de water- en vuilafstotende doeken (van acryl) op maat gemaakt en kan je dus kiezen uit verschillende kleuren en patronen.

Voordelen: bij knikarmschermen is een grote uitval mogelijk en ze zijn vrijwel geheel horizontaal af te stellen. Zo kan je er makkelijk onder lopen zonder dat de armen van het scherm in de weg zitten. Daarnaast kan je ook kiezen voor extra verlichting (bv. met ingewerkte ledverlichting) en zelfs verwarming.

Prijs: vanaf 650 euro voor een knikarmscherm met een breedte van 4 à 5 meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

5. Uitvalschermen

uitvalscherm

In tegenstelling tot knikarmschermen staan uitvalschermen eerder verticaal dan horizontaal. Een uitvalscherm heeft 2 vaste armen in aluminium aan de zijkanten, waarmee je de doek (van acryl) kan laten zakken in een hoek van 90 graden. Deze vorm van zonwering aan de buitenkant van het raam houdt heel wat zonlicht tegen, maar laat ook voldoende natuurlijk daglicht binnen. Uitvalschermen zijn dus vooral interessant voor de voorzijde van woningen, flatgebouwen en bij appartementen zonder terras.

Voordelen: uitvalschermen zijn goedkoper dan knikarmschermen, screens, rolluiken, … en ze creëren eenvoudig schaduw in je woning. Ze zijn bovendien ook snel en makkelijk te plaatsen, bieden de nodige privacy en je behoudt je uitzicht naar buiten. Je kan ook kiezen voor speciale ‘windvaste’ armen, zodat de wind het scherm niet omhoog blaast.

Prijs: vanaf 150 euro voor een uitvalscherm met een breedte van 1 meter (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

6. Markiezen

markies

Wil je je woonst beschermen tegen de zon en tegelijk doen baden in een nostalgische sfeer? Dan kan je kiezen voor markiezen, de oudste soort zonneschermen. Een markies bestaat uit een frame in hout of aluminium dat bekleed is met een doek. Typisch voor deze zonneschermen is dat ze ook aan de zijkant gesloten zijn. Je kan een markies zowel handmatig als elektrisch inklappen. Ook deze zonneschermen bestaan in verschillende vormen, kleuren en motieven.

Vooral winkels en horecazaken kiezen voor markiezen. Vanwege de authentieke en karakteristieke uitstraling, maar ook omdat je er makkelijk reclame op kan aanbrengen.

Voordelen: markiezen zijn erg stevig en dus goed bestand tegen de wind. Bovendien bieden ze ook aan de zijkanten een goede bescherming tegen de zon. Net als bij knikarmschermen kan je er makkelijk onder lopen. Markiezen beschermen je interieur tegen de schadelijke uv-straling.

Prijs: vanaf 600 euro voor 1 markies (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

7. Raamluiken

raamluiken

Wil je graag twee vliegen in één klap slaan? Met raamluiken houd je zonlicht en -warmte tegen én geef je je gevel een nieuwe uitstraling. Je kan kiezen uit een breed spectrum aan modellen en kleuren. Daardoor bestaan er raamluiken voor elk type woning, van landelijk en traditioneel tot strak en modern.

Er zijn de klassieke klapluiken, maar daarnaast kan je ook gaan voor schuifluiken of vouwschuifluiken. Die 2 laatste soorten nemen minder plaats in als ze opengeschoven zijn. Raamluiken bestaan zowel in hout als in kunststof en aluminium.

Voordelen: raamluiken zijn windvast, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te vervangen. Ze bieden ook veel privacy en net als bij rolluiken en buitenjaloezieën kan je het helemaal donker maken binnen.

Prijs: vanaf 75 euro voor een raamluik in kunststof en 150 euro voor een raamluik in hout (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: Welke buitenzonwering kies ik best?

De keuze van je zonwering voor buiten hangt af van verschillende factoren: je budget, de look die je voor ogen hebt, … En dan zijn er nog de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten buitenzonwering. Wil je het bv. volledig donker kunnen maken in je woning of niet? Wil je vooral schaduw op je terras of eerder binnen?

Om de buitenzonwering op jouw maat te kiezen, schakel je best een specialist in. Die kan je gericht advies geven over de verschillende materialen, uitvoeringen en afwerkingsmogelijkheden. Vakmannen werken bovendien enkel met kwaliteitsvol materiaal en verzekeren je van een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een fraai, duurzaam eindresultaat.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en kan je prijzen vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers