Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Zonnescherm

Op zoek naar zonwering voor je terras? Dan is een zonnescherm een erg populaire optie. Er zijn heel wat mogelijkheden met zonneschermen en ze passen bij praktisch elke stijl. In dit artikel lees je meer over de soorten zonneschermen, de mogelijke uitvoeringen, de prijs en de voor- en nadelen. We geven ook nog het antwoord op enkele andere veelgestelde vragen over zonneschermen.

Ga snel naar:
Soorten zonneschermen
Mogelijke uitvoeringen
Zonnescherm prijs
Voor- en nadelen zonnescherm
Veelgestelde vragen zonnescherm
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Wat is een zonnescherm?

Een zonnescherm, ook wel zonneluifel of zonnetent genoemd, bestaat uit een frame met een doek dat aan de gevel gemonteerd wordt. Het geheel vormt een scherm dat eruit ziet als een soort van afdak en zorgt voor schaduw. Meestal worden zonneschermen gebruikt bij een terras, maar je kan ze ook boven ramen hangen. Het grote voordeel van zonneschermen is dat je ze meestal kan uitrollen of uitklappen waardoor ze enkel zon tegenhouden wanneer jij dat wilt.

Zonnescherm kopen? Een installateur geeft je persoonlijk advies over de mogelijkheden en zorgt voor een correcte en vlotte plaatsing. Vind en vergelijk installateurs in de buurt.

 

Soorten zonneschermen

Er zijn verschillende soorten zonneschermen op de markt waaruit je kan kiezen. Een overzicht van de soorten vind je hieronder:

 

1. Knikarmscherm

knikarmscherm zonnescherm

Het knikarmscherm is ongetwijfeld het bekendste zonnescherm. De naam knikarmscherm komt van de twee ‘armen’ van het frame van de zonnewering. Deze armen zorgen voor meer stabiliteit, een stevigere constructie en de mogelijkheid om het knikarmscherm op te plooien wanneer zonnewering niet nodig is.

Een knikarmscherm wordt boven een raam of deur geplaatst en aan een muur opgehangen. Vooraan aan het doek van het scherm hangt een voorlijst. Deze lijst heeft als doel de constructie nog steviger te maken en bestand te maken tegen hevige wind. Achteraan is er dan weer de draagbuis, die de zonneluifel draagt. Knikarmschermen zijn vooral populair omdat je ze volledig kan laten automatiseren, waardoor ze dus automatisch in- en uitklappen.

 

2. Zonnezeil

zonnezeil

Een zonnezeil of schaduwdoek is gelijkaardig aan een knikarmscherm, maar kan niet geautomatiseerd worden. Door gebruik te maken van steunpalen kan je dit soort zonnescherm eender waar in je tuin zetten. Indien gewenst kan je het zonnezeil ook boven je terras hangen door het doek via de gevelmuren strak te trekken (eventueel in combinatie met steunpalen).

Er zijn tal van mogelijke vormen voor een zonnezeil, waardoor je ook alle soort oppervlakken kan overschaduwen. Deze soort zonneschermen zien er vaak erg luchtig uit en hebben een zwevende uitstraling. Een ander voordeel is dat ze makkelijk op te ruimen en op te zetten zijn, waardoor je ze bv. bij slecht weer kan opruimen of gemakkelijk naar ergens anders kan verplaatsen.

 

3. Uitvalscherm

uitvalscherm plaatsen

Het uitvalscherm ligt heel dichtbij het knikarmscherm, maar is een zonnescherm voor een raam. Hoewel het er gelijkaardig uitziet, is het gebruik ervan dus iets anders. Je kan een uitvalscherm naar boven zetten of laten zakken. Het voordeel hiervan is dat je voldoende uitzicht kan behouden wanneer je dat wil, maar ook de inkijk van buitenaf kan beperken.

Ook dit zonnescherm bestaat uit een doek met een voorlijst, draagbuis en twee armen. Echter maakt het uitvalscherm een veel steilere helling, van ongeveer 45° en is deze soort zonwering veel kleiner dan een knikarmscherm.

 

4. Vrijstaand zonnescherm

vrijstaand zonnescherm

Er bestaan ook zonneschermen of knikarmschermen die je niet tegen de gevel monteert, maar die op zichzelf geplaatst worden. Je hebt daarbij de keuze tussen een vast zonnescherm (overkapping) of een uitklapbaar of uitrolbaar zonnescherm. Deze laatste soort kan je ook automatiseren, waardoor je het via een afstandsbediening of op je smartphone kan in- of uitklappen.

Je kan deze zonneschermen overal plaatsen, zoals aan je terras, boven je zwembad, boven een zandbak of speelplek, boven je buitenkeuken… Je hebt in dat geval dus geen gevel nodig voor de plaatsing van je zonnescherm, maar hou er wel rekening mee dat er 1 of meerdere steunpalen geplaatst worden.

 

5. Markiezen

markiezen zonnescherm

Markiezen zijn zonneschermen die altijd aan een gevel boven een raam worden geplaatst. Ze bestaan ook uit een frame dat bekleed is met een doek. Daardoor houden ze het zonlicht erg effectief tegen. Markiezen zijn niet-oprolbaar en hebben een gezellige, vaak klassieke uitstraling. Ze komen vooral vaak voor bij ramen van hotels, cafés en restaurants, waar ze vaak bedrukt zijn met het logo.

Markiezen zijn beschikbaar in tal van kleuren, designs, afmetingen en vormen. Bij dat laatste heb je bv. de keuze tussen ronde, ovale, rechte of hoekmarkiezen. Markiezen zijn bovendien erg stevige constructies, waardoor ze goed bestand zijn tegen wind en niet snel kapot gaan.

 

Zonnescherm uitvoeringen

Voor welk soort zonnescherm je ook kiest, er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar waaruit je kan kiezen. We zetten er enkele op een rij:

 1. Afmetingen

  Zonneschermen zijn verkrijgbaar in heel wat mogelijke lengtes en breedtes. Zo vind je altijd een zonnescherm dat geschikt is voor de grootte van jouw terras of raam. Zonneluifels voor je terras kunnen bv. een lengte hebben van maximum 12 meter. Naast zonneschermen in standaardafmetingen kan je ook een zonnescherm op maat laten maken, al hangt daar wel een hoger prijskaartje aan vast.

 2. Design/materiaal doek & frame

  Het doek voor je zonnescherm kan je op verschillende manieren zelf vorm geven. Zo kan je kiezen tussen doeken in alle RAL-kleuren en kan je ook een print op je doek laten zetten of meerdere kleuren combineren (bv. een streeppatroon). Ook het materiaal van je doek kan je zelf kiezen: acryl of polyester. Tot slot kan ook het frame uit verschillende materialen bestaan, waarbij aluminium en stalen frames het meeste voorkomen.

 3. Gesloten of open kast

  De kast van je zonnescherm is het deel dat tegen de gevel gemonteerd wordt en de plek waar het doek zich bevindt wanneer je zonnewering opgerold is. Deze kast kan open of gesloten zijn. Een zonnescherm met een open kast is goedkoper, maar doordat deze aan de onderkant open is, kan vuil en stof op je doek terecht komen. Bij een gesloten kast is je doek beter beschermd tegen vervuiling en slechte weersomstandigheden, maar betaal je wel een iets hogere prijs.

 4. Bediening

  Knikarmschermen kan je manueel in- en uitklappen, maar je kan ook kiezen voor een zonnescherm dat elektrisch werkt. In dat laatste geval kan je via een afstandsbediening of schakelaar het zonnescherm over je terras uit laten schuiven. Ook bediening via je smartphone is mogelijk bij bepaalde systemen. Zo kan je zelfs instellen dat je zonnescherm op vaste tijdstippen uit- of oprolt. Elektrische zonnewering zorgt dus voor optimaal comfort.

 5. Extra’s en afwerking

  Tot slot zijn er nog tal van extra’s die je kan toevoegen aan je zonnescherm. Zo kan je bv. ingebouwde luidsprekers of sfeervolle verlichting in de kast of de armen van je zonnescherm integreren. Verder zijn er ook zonneschermen met windsensoren die oprollen wanneer er teveel wind is of windschermen met sensoren die automatisch uitklappen wanneer een bepaalde temperatuur opgemeten wordt. Ook verwarming in je zonneschermen laten verwerken is mogelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een installateur kan je verder informeren en adviseren, rekening houdende met jouw wensen en budget. Ontvang advies op maat van een expert.

 

Zonnescherm prijs

De prijs voor een zonnescherm ligt gemiddeld tussen € 200 en 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De effectieve kostprijs kan variëren en is afhankelijk van een aantal factoren zoals de soort, grootte, kwaliteit, vormgeving… In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen per soort zonnescherm:

Soort zonneschermGemiddelde prijs (incl. plaatsing en excl. btw)
Knikarmscherm€ 500 à 2.000
Zonnezeil€ 50 à 500
Uitvalscherm€ 300 à 1.400
Vrijstaand zonnescherm€ 500 à 1.000
Markies€ 550 à 1.400

Wil je graag een prijs op maat van jouw project? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere installateurs via onze offerteservice. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je het interessantste voorstel kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

zonneschermen

Voor- en nadelen zonnescherm

Wat zijn nu de voordelen van zonneschermen? En heeft deze soort zonnewering ook nadelen? We geven een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een zonnescherm voor buiten:

 • Zelf bepalen hoeveel je zon wil: de meeste soorten zonneschermen kan je zo ver uitklappen als je wil. Op die manier kan je dus zelf kiezen welk deel van je terras afgeschermd is voor de zon.
 • Makkelijk te bedienen: elektrische zonneschermen zijn erg gemakkelijk te bedienen en kan je automatisch laten uit- of oprollen. Daardoor geniet je van extra comfort.
 • Veel uitvoeringen: wil je een goedkoop uitvalscherm dat je efficiënt beschermt tegen de zon? Of zoek je een meer luxueus knikarmscherm met ingebouwde verlichting? De opties zijn erg breed.
 • Passen bij elke stijl: omdat er zoveel mogelijke uitvoeringen en vormgevingen zijn voor zonneschermen, vind je sowieso een zonnescherm dat past bij de stijl van je woning.
 • Minder warmte in woning: een ander voordeel van zonneschermen is dat ze niet alleen beschermen tegen zonlicht buitenshuis, maar dat ook minder warmte je woning kan binnendringen.
 • Meubelen verkleuren niet: omdat je ook je tuinmeubelen kan beschermen tegen UV-straling, zullen deze veel minder snel verkleuren en langer hun nieuwe uitstraling behouden.

 

 • Deel van uitzicht valt weg: of je nu een klein of groot zonnescherm plaatst, er zal hoe dan ook altijd een deel van je uitzicht wegvallen.  Door de mogelijkheid om de schermen (deels) op te rollen, blijft dit echter beperkt.
 • Niet bestand tegen slechte weersomstandigheden: de meeste zonneschermen kunnen tegen lichte regen en wind, maar bij erg slechte weersomstandigheden haal je het zonnescherm best weg of rol je het op om schade te vermijden.

 

Veelgestelde vragen zonnescherm

Hieronder geven we nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over zonneschermen. • Hoe stevig is het doek van een zonnescherm?

  Zonneschermen bestaan niet uit gewone, stoffen doeken en zijn daarom stevig genoeg om als buitenhuis zonnewering te dienen. Een zonnescherm doek is namelijk vaak een composiet (gecombineerde materialen die het eindproduct sterker maken) van PVC (plastic) en polyester (een erg sterke stof). Door dit composietmateriaal ben je er zeker van dat het doek van je zonnescherm bestand is tegen verschillende weergrillen.

  Let wel op met hevige wind, regen en hagel. Als er erg slechte weersomstandigheden voorspeld worden, kan je best de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor je zonnescherm doeken. Zoek je een stevige zonwering die bestand is tegen alle weersomstandigheden? Dan is een overkapping ook een goede optie. • Zijn er nog alternatieven voor een zonnescherm?

  Er zijn naast zonneschermen ook nog andere soorten zonwering om buitenshuis te gebruiken:

  • Overkapping: een overkapping is een soort extra dak dat je net als zonneschermen tegen de gevel of vrijstaand kan plaatsen. Ze bestaan vaak uit aluminium, hout of kunststof en hebben in tegenstelling tot een zonnescherm geen doek, waardoor ze iets steviger en beter bestand tegen weersomstandigheden zijn.
  • Screens & rolluiken: wil je enkel de zon en warmte buiten je woning houden via je ramen of deuren? Dan zijn screens en rolluiken buitenshuis ook een optie. Deze zijn erg efficiënt in het koel houden van je woning.
  • (Muur)parasols: natuurlijk zijn ook klassieke parasols nog steeds een goed alternatief om te zorgen voor schaduw op je terras. Er bestaan ook parasols die je tegen de muur kan vasthangen. Parasols zijn wel vaak minder groot en moet je ook altijd sluiten bij slechte weersomstandigheden.


 • Hoe moet je een zonnescherm onderhouden?

  Regelmatig onderhoud van je zonnescherm is belangrijk voor een mooie uitstraling en een langere levensduur. Om het doek van je zonnescherm schoon te maken, kan je dit eraf halen of je kan je zonnescherm gewoon volledig uitklappen en een laddertje gebruiken. Gebruik voor het schoonmaken lauwwarm water en eventueel een zacht schoonmaakmiddel of speciale zonnescherm reiniger. Maak zeker geen gebruik van chemische schoonmaakmiddelen aangezien die het doek kunnen beschadigen. Het frame en de kast van je zonnescherm kan je eenvoudig reinigen met een spons.

  TIP: heb je te maken met hardnekkige vlekken of schimmel? Dan schakel je best een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in. Sowieso is het aangeraden om je zonnescherm elke 3 jaar zeker eens door een professioneel bedrijf te laten reinigen. • Waar kan je een zonnescherm plaatsen?
  Een zonnescherm op je terras komt het vaakst voor, maar er zijn ook verschillende andere plekken waar je het kan gebruiken. Zo kan je ook een zonnescherm plaatsen aan een raam, op een balkon, boven je zwembad, in je tuin… De plaatsingsmogelijkheden hangen daarbij vooral af van het soort zonnescherm dat je kiest. Een vrijstaand zonnescherm zal je bv. op heel wat meer plaatsen kunnen gebruiken, terwijl vaste zonneschermen altijd aan een muur moeten gemonteerd worden.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers