Zonne-wering.be
banner image

Zonnescherm

Een van de meest populaire zonneweringen is het zonnescherm! Deze aantrekkelijke en eenvoudig te gebruiken zonnewering wordt buitenshuis aangebracht als een afdak en bestaat uit een versterkt doek uit een combinatie van PVC en polyester. Er zijn heel wat mogelijkheden met zonneschermen, en wij doen ze graag -letterlijk en figuurlijk- uit de doeken!

Over de prijs en voordelen en nadelen van een zonnescherm kan je meer lezen in de volgende artikels.

 

Soorten zonnescherm

Er zijn ondertussen al heel wat meer zonneschermen op de markt dan alleen het ‘knikarmscherm’ (de meest bekende variant van het zonnescherm). Een overzicht van al deze mooie zonnewering vind je hieronder terug:

 

Het knikarmscherm

Ongetwijfeld de bekendste der zonneschermen is het knikarmscherm of de zonnetent. De naam knikarmscherm komt van de twee ‘armen’ die deze zonnewering heeft. Deze meestal uit metaal vervaardigde armen zorgen voor meer stabiliteit, een stevigere constructie en de mogelijkheid om het knikarmscherm op te plooien wanneer zonnewering niet nodig is.

Dit zonnescherm wordt boven een raam of deur geplaatst en tegen een muur opgehangen. Vooraan aan het doek van het scherm hangt een voorlijst. Deze lijst heeft als doel de constructie nog steviger te maken en bestand te maken tegen hevige wind. Achteraan is er dan weer de draagbuis, die het zonnescherm draagt.

Het leuke aan een zonnetent of knikarmscherm is dat je ze volledig kan laten automatiseren. Automatisch in- en uitklappen, en je kan zelfs met sensoren gaan werken. Vanaf dat de sensoren een bepaalde temperatuur opmeten klapt het knikarmscherm automatisch uit. Is er te veel wind? Dan neemt het scherm automatisch zijn eigen voorzorgsmaatregelen en klapt terug in.

 

Het zonnezeil

Het zonnezeil of schaduwdoek is een gelijkaardige creatie, echter is dit zonnescherm niet te automatiseren. Een schaduwdoek kan je plaatsen waar je maar wilt. Door gebruik te maken van steunpalen kan je hem eender waar in je tuin zetten, maar indien gewenst kan je het zonnezeil ook boven je terras hangen door het doek via de gevelmuren strak te trekken (eventueel met een combinatie van steunpalen).

 

Het uitvalscherm

Het uitvalscherm ligt heel dichtbij het knikarmscherm. Het ziet er immers heel gelijkaardig uit. Toch is het gebruik ervan ietsjes anders. Ook dit zonnescherm bestaat uit een doek met een voorlijst, draagbuis en twee armen. Echter maakt het uitvalscherm een veel stijlere helling, van ongeveer 45° en zijn ze veel kleiner dan een knikarmscherm. Meestal worden ze ook gebruikt om boven ramen te hangen, en niet echt om boven een terras te hangen.

 

Het doek van een zonnescherm

Veel mensen vragen zich af of een doek wel sterk genoeg is om als buitenshuise zonnewering te dienen. Het simpele antwoord is ja. Zonneschermen zijn immers geen gewone, stoffen doeken.

Het doek van een knikarmscherm, schaduwdoek en uitvalscherm is immers een composiet (gecombineerde materialen die het eindproduct sterker maken) van PVC (plastic) en polyester (een erg sterke stof). Door dit composietmateriaal ben je er zeker van dat het doek van je zonnescherm bestand is tegen de meeste weergrillen.

Het enige wat roet in het eten kan storen zijn hagel en heel hevige wind. Wordt dit weer voorspeld? Neem dan altijd de nodige voorzorgsmaatregelen.

Ben je toch niet overtuigd? Neem dan een kijkje naar ons artikel over terrasoverkappingen. Heel gelijkaardig, maar wel uit stevigere materialen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers