Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Terrasoverkapping

Als je al meerdere artikels op deze website las, kon je al lezen dat een terrasoverkapping gelijkaardig is aan een zonnescherm (meer bepaald het knikarmscherm). In dit artikel geven we je meer informatie over de terrasoverkapping, een soort veranda zonder muren.

Een terrasoverkapping is, zoals de naam al weergeeft, een overkapping die over een terras wordt geplaatst. De terrasoverkapping rust deels op een (steun)muur en deels op steunpalen. Naast zonnewering is dit afdak ook ideaal om onder te schuilen tegen regen en hagel.

 

Terrasoverkapping materialen

Een terrasoverkapping wordt gemaakt uit sterkere materialen, waardoor het niet mogelijk is om een terrasoverkapping zo maar op te bergen. Eens ze is geplaatst, staat ze helemaal vast. In ieder geval toch totdat ze wordt afgebroken. Het meest gebruikte materiaal voor een terrasoverkapping blijft hout. Een graag gebruikt materiaal omdat het zo’n natuurlijke uitstraling heeft, en natuurlijk ook eenvoudig is in gebruik.

Voor een terrasoverkapping uit hout kan je vaak kiezen tussen bouwpakketten of op maat gemaakte terrasoverkappingen. Het hout dat wordt gebruikt is meestal een tropisch hout die goed bestand is tegen vochtigheid, schimmels en houtrot of een geïmpregneerde houtsoort.

Bijna even vaak wordt ook aluminium gebruikt voor een terrasoverkapping. Aluminium is een graag gezien materiaal doordat het zo licht is en omdat het bij ieder type woning kan passen. Er is ook praktisch geen onderhoud aan.

Andere materialen die minder vaak worden toegepast, maar toch bij het brede scala van mogelijkheden zit zijn polycarbonaat of plexiglas. Een gehard soort plastic. Bij een terrasoverkapping uit polycarbonaat wordt meestal alleen het dak uit polycarbonaat gemaakt. Sterk, vrijwel onbreekbaar en lichtdoorlatend zijn enkele eigenschappen van dit materiaal. Doordat polycarbonaat ‘slechts’ tot 85% van het licht doorlaat, kan ook worden gekozen voor glas.

Het nadeel van glas is dat het breekbaarder en zwaarder is. Een soort van vast zonnescherm kan ook worden toegepast door een terrasoverkapping met een doek te plaatsen. Het doek is, net zoals bij een zonnescherm, uit een combinatie van polyester en pvc gemaakt en kan dus tegen een stootje. Het leuke aan een terrasoverkapping met een doek is dat je het doek kan open- en toeschuiven.

 

Opties terrasoverkappingen

Ten opzichte van andere zonnewering heb je met een terrasoverkapping meer mogelijkheden. Doordat het in feite een stukje ‘aanbouw’ is, kan je er immers creatiever mee omgaan. Een terrasoverkapping kan je bijvoorbeeld helemaal ombouwen tot een volwaardige veranda, door er (schuif)muren in te zetten. Zo zit je in de winter in een veranda en in de zomer in een open terrasoverkapping.

Doordat een terrasoverkapping uit (meestal) vaste materialen bestaat, kan je ook makkelijk iets aan een overkapping ophangen. Zo kan je zelfs op grijze en regenachtige dagen buiten genieten van de warmte van bijvoorbeeld een infraroodstraler of terrasverwarmer.

 

Handig om te weten

1. Bij een terrasoverkapping maak je kans op een kostenvermindering. De BTW op het totale kostenpakket kan worden teruggeschroef van 21% naar 6% als je werkt met een geregistreerd aannemer. Vraag dus zeker hoe dat zit als je van plan bent om samen te werken met een aannemer.

2. Voor een terrasoverkapping heb je geen vergunning nodig, zolang je geen oppervlakte van meer dan 30 m² met bijgebouwen hebt gevuld. Met bijgebouwen worden o.a. tuinhuizen, pergolas, hokken, … bedoelt.

 

Prijsoffertes terrasoverkappingen

We gaven je hierboven al een tip, door te werken met een geregistreerd aannemer krijg je een BTW vermindering naar 6%. Op het totale kostenpakket kan dit al serieus beginnen doorwegen! Om nog meer te kunnen besparen is het natuurlijk ook belangrijk dat je verschillende aannemers gaat vergelijken.

Door een prijsofferte aan te vragen, kan je de werkwijze, materialen, promoties, garantie, … nagaan en zelf beslissen wie het voordeligst is. Vul het onderstaande formulier in om een prijsofferte aan te vragen. Deze dienst is gratis en vereist geen aankoopverplichting.

 

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers