Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-wering.be
banner image

Elektrische zonwering

Met elektrische zonwering geniet je het hele jaar door van een optimaal leefcomfort. Bovendien kan je kiezen voor verschillende bedieningsmogelijkheden, functies en extra opties voor een groot gebruiksgemak. Welke soorten elektrische zonwering bestaan er allemaal? En hoe zit het met de prijzen en de mogelijkheden qua automatisatie, vormgeving, …? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten elektrische zonwering
Mogelijke uitvoeringen
Kostprijs elektrische zonwering
Voordelen van een installateur
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor elektrische zonwering?

Automatische zonwering maakt je leefruimte een pak aangenamer. Je houdt zowel het felle licht als de warmte van de zon buiten. Enkele andere grote troeven van elektrische zonwering op een rij:

 • Gebruiksvriendelijk: elektrische zonwering is doorgaans erg eenvoudig te bedienen. Bepaalde systemen werken met een centraal bedieningspaneel of een eenvoudige afstandsbediening. Ook de besturing met een app op je smartphone of tablet is een optie.
 • Verschillende mogelijkheden: je hebt keuze uit een gevarieerd aanbod aan soorten zonwering en mogelijke uitvoeringen (qua bediening, extra opties, design, …). Zo vind je vast een geschikte oplossing om de zon te weren in jouw woning.
 • Veiliger: ben je (vaak) van huis weg? Dan kan je je elektrische zonwering met een timer instellen zodat die dagelijks automatisch opent en sluit. Zo ziet je woning er bewoond uit en hebben inbrekers of vandalen geen weet van je afwezigheid.
 • Integratie met domotica: je kan je elektrische zonwering probleemloos aansluiten op je domoticasysteem in je woning. Wil je dat je zonwering automatisch opent en sluit bij fel zonlicht of hevige wind? Dan kan je werken met sensoren voor een optimaal gebruikscomfort.

 

Soorten elektrische zonwering

Wil je elektrische zonwering laten plaatsen? Dan heb je de keuze tussen verschillende modellen voor buiten of binnen.  Een overzicht van de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: elektrische zonwering buiten

Buitenzonwering is de beste keuze die je kan maken: het houdt niet alleen het zonlicht tegen, maar ook de zonnewarmte. Je kan bijna elk soort buitenzonwering in een geautomatiseerde uitvoering verkrijgen. We overlopen de meest voorkomende types:

 

Elektrische screens

screens-buiten-elektrisch

Screens zijn strakke doeken (uit acryl of polyester) die vlak voor je raam tussen 2 geleiders naar beneden glijden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen qua kleur, afmetingen, design, … Zo kan je je elektrische screens perfect afstemmen op jouw woning en wensen. Je kan elektrische screens op verschillende manieren bedienen: met een schakelaar, afstandsbediening of met sensoren die reageren op de zon- en windintensiteit.

Prijs elektrische screens: vanaf 750 euro voor een screen van 2m breed en 2,5m hoog (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Elektrische rolluiken

zonwering elektrisch

Rolluiken heb je zowel in aluminium als in PVC. Deze oplossing is ideaal als je een ruimte volledig wil verduisteren, bv. een slaapkamer. Kies je voor de elektrische variant? Dan kan je je rolluiken bedienen met een schakelaar, een afstandsbediening of met je centrale domoticasysteem. Met die laatste optie kan je je rolluiken bv. zo instellen dat ze automatisch openen en sluiten op een bepaald uur.

Prijs elektrische rolluiken: 200 à 750 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Elektrische buitenjaloezieën

elektrische zonwering buiten

Buitenjaloezieën zijn verkrijgbaar in PVC, aluminium of hout. De kantelbare lamellen staan je toe om optimaal met de lichtinval te spelen. Bovendien kan jij met jaloezieën wel nog naar buiten kijken, maar geniet je wel van een perfecte inkijkbescherming. Net als met screens en rolluiken kan je elektrische jaloezieën eenvoudig bedienen met een schakelaar, afstandsbediening of je centrale domoticasysteem.

Prijs elektrische buitenjaloezieën: vanaf 200 euro voor buitenjaloezieën van 1 tot 4 meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Elektrische knikarmschermen

zonnescherm-elektrisch

Dit zijn in- en uitklapbare, elektrische luifels voor je terras die rechtstreeks aan je gevel gemonteerd zijn. Dergelijke schermen laten een  grote horizontale uitval toe. Op die manier zitten de knikarmen en de doek van acryl niet in de weg en kan je probleemloos onder het zonnescherm lopen. Er bestaan manuele knikarmschermen, maar de elektrische variant is uiteraard een pak gebruiksvriendelijker.

Prijs elektrische knikarmschermen: vanaf 650 euro voor een knikarmscherm met een breedte van 4 à 5 meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: elektrische zonwering binnen

zonwering elektrisch binnen

Niet alleen je zonwering buiten, maar ook je binnenzonwering kan je automatiseren. Je kan kiezen uit een gevarieerd aanbod aan elektrische gordijnen op maat. Net als buitenzonwering bedien je zulke gordijnen eenvoudig met een wandschakelaar, een afstandsbediening of zelfs je smartphone. Let op: wil je naast zonlicht ook de zonnewarmte buiten houden? Dan is buitenzonwering een betere keuze.

Prijs elektrische rolgordijnen: 100 à 200 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke elektrische zonwering kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Gaat het om je woonkamer, een slaapkamer of een terras? Verkies je een doek of kantelbare lamellen? Om een doordachte keuze te maken, contacteer je best meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen hun adviezen, maar ook mogelijke uitvoeringen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … gericht vergelijken.

Installateur nodig? Vul dan snel gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in en kom in contact met professionals actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Mogelijke uitvoeringen van elektrische zonwering

Uit welke uitvoeringen kan je kiezen voor je elektrische zonneluifel, rolluiken, screens, gordijnen, …? We zetten de mogelijkheden hieronder voor je op een rij:

 

1. Bedieningsmogelijkheden

Om je elektrische zonwering te bedienen, heb je de keuze uit verschillende opties:

 • Wandbediening: bedien eenvoudig je elektronische zonnewering met een schakelaar of via een centraal wandbedieningspaneel (touchscreen). Dit paneel is bij de meeste fabrikanten verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zodat het perfect in je interieur past.
 • Afstandsbediening: voor de besturing van je zonwering kan je ook gebruikmaken van een handige, draadloze afstandsbediening. Zo hoef je niet uit je zetel te komen om je zonwering te bedienen.
 • Applicatie: je kan je binnen- en buitenzonwering ook draadloos bedienen via een applicatie op je smartphone of tablet, waar je ook bent.
 • Domotica: wil je de besturing extra makkelijk maken? Laat dan je zonwering aansluiten op je centrale domoticasysteem. Met zo’n systeem kan je naast je elektrische zonwering bv. ook je verlichting, verwarming, … automatiseren.

 

2. Motor van de elektrische zonwering

Er zijn 2 manieren om de motor van je geautomatiseerde zonnewering aan te drijven:

 • Met een batterij: de (oplaadbare) batterij van je installatie gaat doorgaans erg lang mee. Bovendien is de batterij discreet weggewerkt in de oprolbuis of het bakje van je zonnewering. Zo heb je geen last van zichtbare bedrading.
 • Aangesloten op het elektriciteitsnet: met een motor die aangesloten is op het elektriciteitsnet ben je zeker van een constante stroomtoevoer. Dit is de meest geschikte aandrijving voor grote(re) systemen.

LET OP: de grootte van je ramen en het gewicht van de zonwering heeft een invloed op de kracht van de motor. Het spreekt voor zich dat een kwalitatief, correct afgesteld motorsysteem essentieel is voor je elektrische zonwering. Vraag hierover zeker advies aan een professionele installateur actief in je buurt.

 

3. Extra opties

Weet je welk type zonwering je wil en hoe die eruit moet komen te zien? Dan kan je je systeem eventueel ook uitbreiden met extra opties:

 • Zon- en windsensoren: met dergelijke sensoren opent en sluit je zonwering automatisch bij fel zonlicht of hevige windvlagen.
 • Ventilatieroosters: je kan ook ventilatieroosters laten inbouwen in je elektrische buitenzonwering die zorgen voor de aanvoer van verse buitenlucht.
 • Handige opbergsystemen: hiermee kan je de afstandsbediening van je elektrische zonwering aan de muur hangen en moet je er niet nodeloos naar zoeken.
 • Allerhande accessoires: denk bv. aan buitencamera’s, speciale zonnecellen die de motor van je systeem voeden, ingebouwde verlichting, terrasverwarming, …

 

Vertrouw op het advies van een professional!

Het samenstellen en monteren van elektrische zonwering op maat vergt ervaring en expertise. Wil je je zonwering aansluiten op je domoticasysteem? Wil je werken met sensoren? Je kan met al je vragen terecht bij een professionele installateur. Laat daarom zeker zo’n specialist langskomen voor een plaatsbezoek. Dan meet hij alles op en bespreekt samen met jou je project. Kom in contact met installateurs actief in je buurt via onze gratis offertedienst.

 

Elektrische zonwering prijzen

De prijs van elektrische zonwering hangt af van het type zonwering, de oppervlakte, de afwerking en de besturingsmethode (schakelaar, afstandsbediening, app, …). Gemiddeld mag je voor elektrische zonwering rekenen op de volgende prijzen:

Type elektrische zonweringPrijs (excl. btw en plaatsing)Afmetingen
ScreensVanaf € 7502 m breed
Rolluiken€ 200 à 750per m²
BuitenjaloezieënVanaf € 2001 à 4 m breed
KnikarmschermVanaf € 6504 à 5 m breed
Elektrische rolgordijnen€ 100 à 200per lopende meter

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Ontvang je graag prijsvoorstellen op maat? Vul dan het offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Waarom vertrouwen op een professioneel installateur?

Wil je zeker zijn van kwalitatieve elektrische zonwering op maat van jouw woning en wensen? Dan werk je best samen met een professionele installateur. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: een installateur schuift de meest geschikte toepassing voor jouw situatie naar voren. Op basis van de technische mogelijkheden en je wensen stelt hij je elektrische zonwering volledig op maat samen.
 • Gebruik kwalitatieve materialen: een professioneel installateur gebruikt alleen hoogwaardige materialen en kwalitatieve merken. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat. Is er toch sprake van een storing? Dan kan hij snel reservestukken bestellen.
 • Professionele plaatsing: bij de plaatsing van je geautomatiseerde zonwering zijn precisie en vakmanschap van cruciaal belang. Een goede montage betekent namelijk een betrouwbaar en duurzaam systeem. Dankzij zijn vakkennis en ervaring plaatst een installateur je elektrische zonwering volgens de regels van de kunst.
 • Integratie met (huidige) domoticasystemen: indien gewenst verbindt de installateur je nieuwe elektrische zonwering met je bestaande of nieuwe domoticasysteem. 
 • Nette afwerking: een vakman zorgt voor een vlekkeloze afwerking. Denk daarbij aan het verbergen van (zichtbare) bedrading van je systeem, het voorzien van de opbergstations voor je afstandsbediening, … 
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en investeer je in nieuwe, elektrische zonwering? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

 

Vergelijk offertes en bespaar!

Wist je dat je door het vergelijken van offertes flink wat kan besparen op de aankoopprijs van je elektrische zonwering? Of je nu kiest voor geautomatiseerde screens of buitenjaloezieën, je doet er sowieso goed aan om verschillende prijsvoorstellen aan te vragen bij meerdere professionals. Zo krijg je niet alleen een beter inzicht in de prijsopbouw, maar kan je ook diverse adviezen, ontwerpen, uitvoertermijnen,… vergelijken.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Via onze gratis offerteservice ontvang je voorstellen op maat van je project bij vakmannen actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

FAQ elektrische zonwering

Heb je nog een specifieke vraag in verband met elektrische zonwering? In deze rubriek vind je enkele van de meest gestelde vragen terug. Zoek je nog extra info? Contacteer dan zeker een ervaren plaatser voor professioneel advies via onze offertepagina.  • Kan ik mijn bestaande elektrische rolluiken automatiseren?

   Ja, je kan je handmatig bediende rolluiken zonder problemen automatiseren. Je vakman vervangt gewoon het oprolmechanisme van het rolluik door een aangepaste buismotor. Vergeet op voorhand zeker niet te bespreken welke bedieningsmethode je wenst (met een schakelaar of met een afstandsbediening). Daarnaast kan een installateur ook je bestaande elektrische rolluiken koppelen aan je domotica.  • Welke elektrische zonwering is het meest geschikt voor mijn veranda?
   Je hebt keuze uit verschillende soorten zonwering om het zonlicht uit je veranda te weren, maar de meest efficiënte keuze zijn screens. Omdat screens aan de buitenkant van je beglazing gemonteerd worden, houden ze zonlicht én zonnewarmte tegen. Erg belangrijk, want de temperatuur in een veranda kan snel stijgen.


  • Bestaat er elektrische zonwering voor mijn terrasoverkapping?
   Elektrische zonwering plaatsen bij een terrasoverkapping, een poolhouse of een ander bijgebouw? Het kan! Speciaal ontwikkelde screens zorgen het hele jaar door voor beschutting. Staat de zon wat lager en wil je genieten van een panoramisch zicht op de hemel? Dan schuif je de elektrische screens gewoon open.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers