Zonwering plaatsen? Vraag online offertes aan.

Prieel

Een prieel is eigenlijk exact hetzelfde als een pergola, en dus eigenlijk ook hetzelfde als een terrasoverkapping. Vroeger had het prieel een andere betekenis, maar die is met de jaren meer vervaagd en vervaagd.

Oorspronkelijk was het prieel hetzelfde als de Engelse ‘gazebo’. Een soort rondvormige overkapping uit hout of siermetaal die werd overgroeid door beplanting. Heel vaak werd deze overkapping gebruikt als setting voor romantische taferelen. Door de komst van de pergola, is het rondvormige afspect lichtjes vervaagd.

Tegenwoordig vind je prieelen immers in allerlei vormen. Rond, maar ook vierkant en rechthoekig. Ook de beplanting hoeft voortaan niet meer om te kunnen spreken van een prieel. Tegenwoordig zijn de daken van een prieel ook vaak volledig dicht, om zo beschut te zijn tegen het weer. Vroeger bestond het dak van een prieel uit dwarsbalken, zodat klimplanten hier makkelijk een weg door konden banen.

 

Materialen prieel

Als je de vorige artikels over de pergola en de terrasoverkapping al las, ben je eigenlijk al perfect op de hoogte van de mogelijkheden die je hebt met het prieel. Net zoals deze overkappingen vind je een prieel namelijk ook terug in hout en aluminium en soms in polycarbonaat.

Een prieel uit glas zal je zelden tot nooit tegenkomen. Wil je toch een prieel uit glas, bedenk dan dat je heel diep in je zakken zal mogen tasten. Net zoals bij de pergola zullen de steunpalen altijd uit hout of aluminium zijn gemaakt. Zijn de steunpalen uit hout? Zorg er dan voor dat het deel van de paal die je in de grond gaat stoppen in gegalvaniseerd staal is gewikkeld, en vervolgens in beton wordt geplaatst. Dit voorkomt houtrot, zodat je je steunpalen nooit moet vervangen.

 

Gedetailleerde info over het prieel

Over het prieel is heel wat meer te vertellen dan je in dit artikel kan vinden. Ga dus zeker eens naar onze partnersite, prieelinfo.be. Hier vind je ondermeer terug hoeveel een prieel ongeveer kost, op welke premies je kans maakt en hoe je zelf een prieel kan zetten. Via het onderstaande formulier kan je ook altijd gratis en zonder aankoopverplichting prijsoffertes aanvragen.