Zonwering plaatsen? Vraag online offertes aan.

Rolluiken

Deze verticale raamafsluiting heeft nog meer voordelen dan alleen zonnewering. Zo is een rolluik ook ideaal om dieven te ontmoedigen! Door de laatste technieken kan een rolluik zowel binnenshuis als buitenshuis worden bevestigd. In het onderstaande artikel spreken we over de verschilende soorten rolluiken en de voordelen en nadelen van deze zonnewering. Over de kostprijs van een rolluik vind je hier meer.

 

Soorten rolluiken

Er zijn in feite drie soorten rolluiken die je kan (laten) installeren. Ieder van deze rolluiken kan dje daarnaast ook laten automatiseren. Handig, want een rolluik kan zwaar zijn! Ook handig, omdat je een bepaalde tijd kan instellen dat de rolluiken open en toe gaan. Zo kan je, zelfs als je op vakantie bent, dieven op een verkeerd spoor brengen.

 

Voorzetrolluiken

De goedkoopste oplossing voor nieuwe rolluiken te plaatsen is de voorzetrolluik. Goedkoop, omdat je geen grondig breekwerk moet uitvoeren. De voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van een woning, boven het raam of de deur gemonteerd. In feite is het een ‘kast’ die wordt geplaatst, waarin de rolluik zit.

Een voorzetrolluik heeft enkele voordelen ten opzichte van de opbouwrolluik en de inbouwrolluik. Ten eerste is er veel minder breekwerk nodig, wat je ook weer in kosten bespaart. Een tweede voordeel is dat je geen koudebruggen zult hebben. Deze plaatsen waar warmte kan ontsnappen komen vaak voor bij de andere types rolluiken. Doordat een voorzetrolluik gewoon moet worden opgehangen, heb je deze koudebruggen nooit.

 

Inbouwrolluiken

De bekendste soort rolluik is en blijft de inbouwrolluik. Hierbij wordt de rolluikkast in een uitsparing boven het raam of de deur geïnstalleerd. Je ziet de kast dus niet zitten. Bij een inbouwrolluik heb je weinig last van koudebruggen, maar ze kunnen af en toe toch voorkomen. Isoleren is dus belangrijk!

Het grote voordeel, zeker ten opzichte van een voorzetrolluik, is dat ze perfect kunnen worden geÏntegreerd in de woning, zonder een zichtbare rolluikkast. Wij raden aan om enkel voor deze rolluiken te kiezen als het gaat om een nieuwbouw.

 

Opbouwrolluiken

Een opbouwrolluik is erg gelijkaardig aan de twee vorige rolluiken, maar hierbij wordt de rolluikkast binnenshuis geplaatst. Daardoor wordt je gevel niet ontsierd door de rolluikkast. Deze rolluiken worden rechtstreeks op de ramen geplaatst. De rolluikkast word op het kozijn gemonteerd.

Het is dan ook aangeraden om voor deze rolluiken te opteren wanneer er een nieuwbouw wordt gezet, of wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen.

 

Voordelen en nadelen

We gaven je hierboven al de voordelen en nadelen van de verschillende types rolluiken, maar hoe zit het met de gemeenschappelijke plus- en minpunten?

 

Voordelen

  • Een rolluik isoleert perfect! In de zomer blijft de warmte buiten, in de winter blijft de warmte binnen.
  • Een rolluik dempt geluid.
  • We vermeldden het al eerder, maar een rolluik is ook een afschrikmechanisme voor dieven!
  • Mogelijkheid tot automatisatie.

 

Nadelen

  • Regelmatig kijken of alles goed werkt. Rolluiken kunnen soms eens vastzitten.
  • Indien een rolluik moet worden schoongemakt, kan dit een vervelend klusje zijn. Gelukkig moet dit slechts zelden gebeuren.

Ben je benieuwd naar welke rolluik het best bij jouw huis past? Of ben je benieuwd naar wat rolluiken zouden kosten als jij ze zou plaatsen? Vul het onderstaande formulier in en krijg een prijsofferte toegestuurd.
(Dit is volledig kosteloos en je hebt geen aankoopverplichting.)